versus

En magisk fusion mellan balett och ballroom.

V/S [versus]

är en fusion mellan balett och ballroom. En föreställning där professionella dansare med bakgrund från Kungliga Baletten och Let’s Dance delar dansgolvet. Ett oväntat möte mellan de olika danstraditionerna.

Publiken får följa med i dansarnas värld och fantasi, i möten mellan dansare och mellan dansstilar, men även i möten mellan människorna bakom sina dansroller.

[varför]

Från början skapades V/S [versus] för att dyka upp oannonserad på de sörmländska dansbanorna sommaren 2017. Ett kulturprojekt producerat av Scenkonst Sörmland för att nå en ny publik för dans.

Efter den framgångsrika turnén på dansbanorna bestämde sig V/S [versus] att utöka föreställningen från en till tre korta akter och erbjuda föreställningar runt om i Sverige. .

[vad händer nu]

Föreställningen the room hade sin urpremiär i Nyköpings Teater hösten 2020, ett samarbete med Nyköpings Arenor och Scenkonst Sörmland, och har sedan dess spelats ett antal gånger både i Nyköping och hos Scenkonst Sörmland i Eskilstuna. Under våren 2023 fortsätter the room att turnera runt om i Sverige.

”En dag kan förändra ens liv. Kanske man inte ens insåg att man var i behov av en förändring förens den var där? Och sedan är det för sent att släppa taget om det nya och spännande…

The room är en berättelse om två dansare. Om passion, om känslor och om längtan för något nytt. Det är en berättelse om livet, om kärlek och om besvikelser. En berättelse om hur ett oväntat möte kan skapa något nytt och unikt.”

Katariina Edling

Katariina är född och uppvuxen i Finland och har studerat vid Svenska balettskolan i Stockholm. Katariina har haft en lång karriär som solist vid Kungliga Baletten i Stockholm men har även arbetat i Les Ballets de Monte Carlo samt vid de finska och estniska nationalbaletterna. Hon har numera en egen dansskola i Nyköping.

Tobias Wallin

För allmänheten är Tobias kanske mest känd som deltagare i tretton säsonger av Let’s Dance, med två finalplatser i programmet. Han är 8-faldig svensk mästare och har representerat såväl det svenska som det franska landslaget samt tävlat i både EM och VM.

Dragos Mihalcea

Dragos är född i Bukarest och har studerat balett både i sin hemstad och i Washington DC. Under de senaste åren har han varit anställd som premiärdansare vid Kungliga Baletten i Stockholm. Han har arbetat med några av världens mest kända koreografer och dansat föreställningar runt om i världen.

Helena Fransson

Helena inledde sin karriär som dansare vid sex års ålder, och har efter det både representerat Sverige i EM och VM samt tagit SM-guld. Hon har varit finalist i Let’s Dance och deltagit i programmet totalt elva säsonger, både som kostymör och som dansare.