Smooth Fox

Smooth fox™ är en stil som hjälper dig att bli en starkare, bättre och mer stabil dansare.

Utveckla din fox

Smooth fox™ är en stil som hjälper er att bli starkare, bättre och mer stabila dansare.

Våra ledord inom Smooth Fox™ är:

  • Posture
  • Movement
  • Connection

Utifrån dessa ledord tar vi vår dans till nya nivåer. Stilen är skapad av proffsdansaren Tobias Wallin.

Tobias är 8-faldig Svensk mästare, tillhört världseliten inom Ballroom, innehar både nationellt samt internationell utbildning inom Ballroom & Latin men är mest känd för den breda publiken som proffsdansare i Let’s Dance. Totalt 11 säsonger med bland annat två finalplatser.

Vid sin sida har han Helena Fransson (Sv.mästare, Let’s Dance-proffs och utbildad dansinstruktör) som bidragit mycket med sin kunskap till konceptet.

 

Utdrag ur ”materialet”

Många socialdansare är lite ”rädda” att kliva in på Ballroom danserna, då man har förutfattade meningar om att det ska vara överdrivet och stelt. Vad många däremot inte inser är att den klassiska Foxtrotten är en dans som i grund och botten är en Ballroomdans.

Så började det

Ballroom startade som socialdans. Däremot när det utvecklades till tävlingsdans så har det blivit en extrem form av socialdans p.g.a av tävlingsmomentet. Tävlingsdansare vill få ut det mest optimala av allt i samtliga rörelser. Smooth Fox™ är en Fox-stil med mekanik och teknik hämtad från Ballroom-dansen. Teknik berättar vad vi ska göra, mekanik berättar hur vi gör det. Min filosofi är att om vi gör rätt mekanik så blir tekniken den korrekta.

Så vad är Smooth Fox™

Dansen handlar om att ta sig från A till B på bästa möjliga sätt, utifrån förutsättningarna, med maximal effekt. Förutsättningarna är att paret förflyttar sig med konstant kroppskontakt med optimal connection vilket är utgångspunkterna för att kunna ha ett konstant och tydligt lead ’n follow.

Vad vi egentligen gör är att vi använder den ursprungliga Foxtrotten, utvecklar den med mekaniker och med ett pedagogiskt tänk kring rörelser. Vi jobbar inte efter steg och figurer utan Actions. Vissa Actions vi kommer att jobba med har ingen bestämd början eller slut utan fokus ligger just på rörelsen. Dansaren eller instruktören bestämmer hur upplägget blir. Varje Action har alternativa tempon och kan oftast varieras med höger eller vänster fot; det är vår lead ’n follow som bestämmer vad som kommer innan respektive efter varje Action.

Det finns inga olika stilar inom Smooth Fox™, detta då Smooth Fox™ är ett registrerat varumärke och endast de som gått utbildning i konceptet får och kan använda sig av namnet.

Teknikerna och mekanikerna är ett resultat av analyser av de rörelser som sker vid varje Action, dvs det mest dansanta som sker i en rörelse (utifrån de förutsättningar vi jobbar efter; kroppskontakt exempelvis). Inom 10-dansen jobbar vi frekvent med analyserna och dessa har utvecklats tillsammans med dansens utveckling.