Tobias Wallin

Danserfarenhet:

 

Inledde min karriär som dansare vid 8års ålder, blev intresserad av att lära mig bugg men efter bara två terminer gled jag in på 10-dans – även kallat Ballroom Dancing & Latinamerikansk dans.  Min första danstävling skedde i Eriksdalshallen 1989. Med för korta byxor, yvigt hår och med riktigt dålig posture genomförde jag denna tävling, med ovetskapen att det är den tävlingen som skulle forma resten av mitt liv.

Som juniordansare vann jag 3 SM-guld och tillhörde top 20 i världen. Som vuxen har jag vunnit 3 SM-guld , blivit fransk Vice Champion 2 tillfällen (2003-2004). Har representerat Sverige otaliga tillfällen sen 1994 på EM, VM och Nordiska och även representerat Frankrike då jag bodde där och dansade med en fransyska, mellan 2002-2004 (är endast topp 2 i varje land som representerar). Är obesegrad svensk mästare då jag plockade sista SM-medaljen 2005 som amatör.

Tog en kort paus i dansandet när Let’s Dance kom till Sverige (2006). Tyckte det var skönt att slippa allt resande, tävlande och tränande och ville underhålla mer, detta program går ju tydligt ut på det… När första serien var över kom suget tillbaka och jag startade om min karriär tillsammans med Helena Fransson (även hon deltagare i L.D). Denna gång som proffs och denna gång med fokus på både dansuppdrag och tävling. En svår kombination då dansjobb stjäl mycket av effektiv och behövlig tävling-tränings tid. Efter 2 år tillsammans och ytterligare 2 guldmedaljer på proffs-SM la vi skorna på hyllan efter vår sista vinst i december 2008, för att fokusera på dansrelaterade jobb.

Yrkeserfarenhet – dansrelaterade:

Jag har alltid varit väldigt ”entreprenörig” av mig och redan vid 20års åldern (efter ett års dansande i Göteborg o bus-boy på Gbg bilcenter) så ville jag hitta vägar att faktiskt tjäna pengar på mitt dansande och slit. Det började med lite dansundervisning på skolor som jag själv sålde in mig på. Efter mycket harvande drog jag och två andra dansare igång ett projekt (2004) där vi skulle sälja dansskor, kläder, accessoarer, frackar m.m till dansare i Sverige och Norden. Projektet blev kallat A.R.T dancewear (vi hette Anna, Rachid, Tobias). De övriga två hoppade av efter 6månader och jag fortsatte själv och kriga.

I.o.m Let’s Dance framfart i Sverige är affärsidén ändrad och jag är inriktad på dansrelaterade event. Är vad man kallar en aktivitetspartner/kreatör till befintliga eventbolag. De ringer mig – jag skickar ut dansare! Tillsammas med eventbolagen skapar jag koncept där dans länkas ihop med företagen och eventet. Genom A.R.T har jag fått uppleva mycket och gjort saker jag förmodligen aldrig annars skulle bli erbjuden. Läs mer på www.art-btw.com

 

 Projekt/koncept – dansrelaterade

 

Kulturama i Hammarby Sjöstad, är ”vårt” ställe när det kommer till undervisning tillsammans med Helena, sen 2006. Det är endast 10-dans som står på schemat. Allt från nybörjare till tävlingspar. Måndag, Tisdag och Onsdag – ca30 tillfällen per år finns vi där.

Se mer på www.kulturama.se/Kurser/Dans/latin-och-standard-10-dans

 

Smooth Fox & Smooth Jive är ett eget Socialdans-koncept som jag själv äger och har startat. Sen Sept 2016 undervisar jag detta runt om i landet – från Kiruna till Ystad – varannan helg.

Är endast helgkurser med detta koncept.

Läs mer på smooth fox & smooth jive

 

V/S[versus] är ett projekt jag startade tillsammans med Katariina Edling (Solist Kungl.Operan), Dragos Michalcea (premiärdansare Kungl.Operan) och Helena Fransson (Let’s Dance och Sv.mästare).

En föreställning vi tog på turné sommaren 2017. Scenkonst Sörmland stod som producenter och sponsorer.

Projektet handlade om att ta danskonsten till den breda publiken.

V/S är idag ett kompani av oss 4 dansare som ska utvecklas till någonting större.

Läs mer på www.vsversus.se

 

Danskväll på Grand är ett koncept jag startade tillsammans med Grand Hotel Saltsjöbaden 2012.

Enkel förtäring, en workshop i olika danser och sen social danskväll.

Detta är ett koncept som jag sen tog till Clarion Sign i centrala Sthlm.

 

Rhythm’n Swing på dansanta Nalen i centrala Sthlm är en stor dansfestival som sträckte sig över en helg. Workshops dagtid, storband på scen kvällstid med gästdansare som gjorde uppvisning.

I 4 år körde vi detta och hade över 600 dansanta gäster som besökte oss.

Ej aktivt längre.


 

Let’s Dance:

Let’s Dance har under åren sen 2006 tagit mycket av min tid. Är fruktansvärt roligt och en fantastisk utmaning att få lära upp ”icke dansare” till oanade nivåer. Programmet har öppnat en hel del dörrar, helt klart. Plus att jag har fått visa en mer kreativ sida av mig som dansare/koreograf och inte endast som tävlingsdansare.  

2016 & 2017 tackade jag nej för medverkan pga för mycket jobb.

 

2006 – partner till Kishti Thomita.

2007 – partner till Yvonne Ryding.

2008 – partner till Dilba.

2009 – partner till Laila Bagge.

2010 – partner till Claudia Galli.

2011 – partner till Denise Rudberg

2012 – avstod

2013 – Anna Brolin

2014 – Emma Igelström

2015 – Eva Fröling

2015 – (Jubileumssäsong) Laila Bagge

 

Utbildningar:

Gymnasieutbildning, ekonomisk linje

Alliances Francaises, Lyon (Franska)

DansExamen genom Svenska Danspedagogers Riksförbund (SDR) - nationell

DansExamen genom Unitet Kingdom Alliance (U.K.A) - internationell

 

Övrigt:

Har, större delen av min karriär, alltid tränat kampsport vid sidan om min dansträning. Startade med Karate som ung, fortsatte med capoiera och sen fighting-fokuserad Kung fu.

 

Språk:

Svenska (modersmål)

Engelska (flytande)

Tyska (förstår bra)

Franska (helt ok, dock ej lika bra som tidigare)


      

© Tobias & Helena 2006

www.art-btw.com | www.helenaofsmaland.com